15 Mar 2012

Mengaktifkan semula nombor Prepaid Celcom yang sudah tidak aktif.

Saya ada satu nombor prepaid celcom yang lama dah tak tertop-up, hp yang digunakan utk nombor celcom tu pula dah lama tak ON. Bila saya ON hp tu, tertera kat atas screen “service not available” Ini mesti pasal tak top-up dengan sekian lama, skrg baru nak terhegeh-hegeh untuk top-up.

Top-up card dah ada dlm tangan, pastu guna pula handphone orang len utk cuba top up, tapi bila dah dimasukkan angka top-up yg tertera kat top-up kad tu, ia kena reject :*(

 Balik-balik sora merdu tu kata “please try again” . Check punya check, punya check… rupa-rupanya last top-up ialah tahun lepas bulan November.
Jadi saya pun call lah Celcom Customer Careline (0193000910). Customer service staff yg jawap tu bagitau, normally, nombor yang tidak di top-up akan expired (mati) dalam masa 50 hari. Jika bernasib baik dimana nombor tersebut tidak digunakan untuk orang lain, atau tidak diminta oleh mana-mana pengguna, maka hayatnya adalah lebih panjang.
Bagaimanapun, apabila sudah melebihi 50 hari, nombor tersebut tidak akan dapat di top-up lagi tapi masih boleh di reactive kan. Ertinya, nasib saya agak baik hari ini. Nombor tu masih okay dan tak mati lagi. Belum masuk program guna semula oleh Celcom.. hihihi thanks God!

Celcom Customer Careline tu cakap, hal macam ni mesti diurus kat Celcom Branch terdekat dan fee untuk dibayar ialah RM30.00 sahaja.

Maka saya pun bergegas lah ke cawangan celcom, nasib baik ia tidak jauh dari rumah.
Document yang mesti ada:-  
IC (Jika nombor itu bukan register atas nama korang, perlulah membawa IC copy dan authorization letter yang ditanda tangani oleh si pemilik nombor SIM card tersebut)
Setibanya di Celcom, saya terus mengambil nombor giliran dan tanpa menunggu lama, giliran saya sudah tiba, uhhh cepatnya! Mcm tunggu 3 minit saja. 

Simple steps:

  1. Tell the staff the number that you want to reactivate
  2. Show Your IC, the staff will ask you to fill up a form. You fill up your name, IC # and signature.
  3. The staff on duty will copy your IC for the address to be entered into their system.
  4. After an hour or less the number is reactivated. For your reference,  you will get the copy of the form that you've filled up.
The staff was friendly. I did the customer feedback while waiting.

The Celcom Touch Screen Questionnaire


Tak sampai seminit pun utk memberi feedback, sebabnya ialah 3 soalan sahaja. Tekan-tekan screen sambil senyum-senyum sendiri.. Jakun nyaaa!!


Sebenarnya, semua soalan yg tertera di screen adalah berdasarkan efficiency staff celcom yg bertugas..  Saya jawap soalan kesemuanya "Excellent" Kalau staff tu tak excellent, sorry la nak bagi feedback baik kan..  Okay.. my problem is solved. Thank you celcom ♥♥♥




16 comments:

  1. Mesti mau pi celcom centre jua ka?atau bagaimana?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iya, mesti celcom centre, tapi call celcom dulu lah, tanya masih boleh kasi aktif balik atau tidak.

      Delete
    2. mau tanya..ada tidak contoh authorization letter yang ditanda tangani oleh si pemilik nombor SIM card tersebut.? mohon contohnya boleh?

      Delete
  2. bukan ke no celcom centre 1111 ke sis?

    ReplyDelete
  3. No celcom saya dah expired...macam mana saya nak dapat kan balik no saya tu ye?ada cara lain tak nak dapat kan no saya balik...

    ReplyDelete
  4. Nak jimat gna ni..hanya berkongsi
    http://onexox-simkad-jimat.blogspot.com/
    http://simcards.onexox.im

    nice blog

    ReplyDelete
  5. PERCUMA!!
    Saya membekalkan lebih daripada 100 sim kad onexox PERCUMA kepada semua pengguna CLIXTER
    Sekiranya berminat boleh email saya azrin@onexox.com.my atau boleh hubungi terus 0111-3048856.

    ReplyDelete
  6. kalau nak reactivate bawak ic je eak..simcard x ade pun xpe kan..

    ReplyDelete
  7. boleh tahu berapa lama awk tak top up? sbb sy punya dah retired hari ni..celcom center kata xdpt diselamatkan lgi. kalau sy pergi semalam masih blh diselamatkan katanya. mcm mana ya cara sy nk dapatkan blk sim sy tu?

    ReplyDelete
  8. boleh tahu berapa lama awk tak top up? sbb sy punya dah retired hari ni..celcom center kata xdpt diselamatkan lgi. kalau sy pergi semalam masih blh diselamatkan katanya. mcm mana ya cara sy nk dapatkan blk sim sy tu?

    ReplyDelete
  9. Kalau pergi blue cube boleh ke instead of celcom centre?

    ReplyDelete
  10. kalau number dah ditermined memang xdak harapan ke nak dapat balik number tu?

    ReplyDelete
  11. kini impian saya selama ini sudah jadi kenyataan dan berkat bantuan om AGUS pula yang telah memberikan
    angka ritual kepada saya yaitu 4 angka dan alhamdulillah langsung tembus. sekali lagi makasih ya OM karna
    waktu itu saya cuma bermodalkan uang 300 ribu dan akhirnya saya menang. Berkat angka GAIB hasil ritual Om AGUS
    saya sudah bisa buka usaha yaitu BENKEL MOBIL/MOTOR dan TOKO SEMBAKO kini kehidupan keluarga saya jauh lebih baik dari
    sebelumnya,bagi anda yg ingin seperti saya silahkan HUB/SMS OM AGUS di nomor hpnya: 085_397_766_615 ramalan OM memang memiliki ramalan GAIB” yang dijamin tembus.,SALAM Sukses semuanya tanks

    ReplyDelete